Gjestekommentar av Group CEO for Amesto AccountHouse og Amesto TechHouse.
Verdens mest digitaliserte land begynner i skyen.
Norge skal bli verdens mest digitaliserte land frem mot 2030. Et ambisiøst, men realistisk mål, fordi vi vet hvordan, sa statsminister Jonas Gahr Støre, da han la frem den nye nasjonale digitaliseringsstrategien i september i år. Jeg håper virkelig du har rett, Gahr Støre, men jeg må innrømme at jeg tror vi har en vei å gå.
Regjeringens ambisjon er at «tre av fire virksomheter skal benytte skytjenester, stordata og KI innen 2030». Til sammenligning er kun 40 % av norske bedrifter på et skybasert ERP-system i dag. Det er med andre ord et stykke igjen.
Jeg skal innrømme at jeg er litt overrasket over den lave andelen bedrifter som er i skyen. Med den økende digitaliseringen og de mange fordelene som skybaserte løsninger tilbyr, som økt fleksibilitet og effektivitet, avansert funksjonalitet, innbygget KI, kostnadsbesparelser og bedre sikkerhet, ville jeg forventet en høyere adopsjonsrate blant bedriftene. Den lave andelen viser at det er et betydelig potensial for bedrifter til å dra nytte av skybaserte løsninger og oppnå en konkurransefordel i dagens teknologidrevne marked
Men dette er ikke noe nytt. Så hva er det som gjør at bare 40 % har kommet seg opp i skyen?
Ett gjentagende argument som vi ofte møter er at mange er bekymret for at de har for mange spesialtilpasninger og avanserte integrasjoner, som gjør at det blir «umulig» for deres bedrift å gå til skyen. De er også bekymret for avbrudd i drift, sikkerhet og at de ikke har nok kompetanse internt til å gjøre selve skyreisen.
Med tanke på hvor forretningskritisk ett ERP-system er for en bedrift, er det både forståelig og fornuftig å stille disse spørsmålene. Vår erfaring er imidlertid at de aller fleste selskapene kan starte skyreisen. Men, som med alle viktige beslutninger bør det gjennomføres grundige analyser i forkant, både når det gjelder kompleksitet, risiko og ressurser.
Her er 6 punkter jeg vil anbefale å ta med i vurderingen:
- Sørg for å ha en god partner: Det er mange selskaper som har spesialisert seg på å få deg effektivt opp i skyen. Du trenger ikke å ha kompetanse på skyreisen selv, og en god partner vil følge deg hele veien.
- Integrasjoner er viktig og ofte helt avgjørende for å hente ut effektiviseringseffekter. Dette trenger ikke å bli dyrt eller komplisert, men det kan gi digitaliseringsmuligheter du ikke kunne drømme om tidligere.
- Skybaserte system har innebygget sikkerhet som langt overgår det du har i dine on prem-løsninger.
- Skybaserte system har kontinuerlig og automatisk oppgradering Du slipper å bruke tid og kostnader på å «mekke» på systemer som ikke tar deg inn i fremtiden.
- Kunstig Intelligens er innebygd i alle skybaserte systemer.
- Vær forberedt på å endre på etablerte prosesser og rutiner. For å ta ut effektiviseringsgevinster, krever det at man er villig til å gjøre ting litt annerledes enn slik man «alltid har gjort det», rett og slett fordi systemene er designet for å jobbe mer effektivt.
Så skal jeg banne litt i kirken. Det er ikke bare kundenes egne motforestillinger vi må til livs for å nå ambisjonen til regjeringen om å få ¾ på skybaserte løsninger. Dessverre har nok leverandører og konsulenter levd godt på å «skru på» og oppgradere gamle systemer lenge. Hvis ¾ av næringslivet går over til skybaserte systemer betyr det at noen kommer til å miste inntekter. Det trengs rett og slett ikke så mye hjelp med de nye systemene som før. Det kommer til å ramme oss også, og jeg lever godt med det. Det er uansett en bedre strategi å hjelpe kundene til å bli mer selvhjulpne med de riktige systemene over tid.
Regjeringen sier de vil at Norge skal bli verdens mest digitaliserte land. Det setter vi pris på. Vi er hellig overbevist om at skybaserte systemer og stålkontroll på data gir innsikt som gjør næringslivet konkurransedyktige. En ting er at vi sier det. Vi lever tross alt av det. Men det får mye større slagkraft når statsministeren sier det samme. Verdens mest digitaliserte land begynner i skyen.
Kilde: Finansavisen (Utgitt 15. november 2024)